לוגו
עדכונים

אחוות הקפה באוגנדה: נשים לוקחות את המושכות

יוזמה חדשה באוגנדה מעודדת נשים להשתלב בתעשיית הקפה ולהוביל את השינוי הכלכלי והחברתי באזור

במחוז סירונקו שבאוגנדה, מרידה ננדודו חולמת על אחוות קפה נשית שתשנה את פני התעשייה המקומית. היוזמה שלה פשוטה אך יעילה: לשלם מחיר גבוה יותר לכל קילוגרם קפה שמביאה אישה לנקודת האיסוף. התוצאה לא איחרה לבוא, וגברים רבים החלו לאפשר לנשותיהם לבצע את המשלוחים.

קבוצת העסקים של ננדודו כוללת כיום מעל 600 נשים, לעומת עשרות בלבד בשנת 2022. זהו כ-75% ממאגר החקלאים הרשומים של חברת Bayaaya Specialty Coffee באזור ההררי של מזרח אוגנדה, המייצר פולי ערביקה יוקרתיים הנמכרים ליצואנים.

"נשים כל כך מתוסכלות מהקפה, כי כשמסתכלים על שרשרת הערך של הקפה, הנשים עושות את העבודה הקשה," אומרת ננדודו. אך כשהקפה מוכן למכירה, הגברים נכנסים לתמונה ולוקחים את ההכנסות. המטרה שלה היא לשנות את המגמה הזו בקהילה שבה ייצור הקפה אינו אפשרי ללא עבודתן של הנשים.

אוגנדה היא אחת משני היצרנים הגדולים ביותר של קפה באפריקה, והקפה הוא היצוא המוביל שלה. המדינה ייצאה מעל 6 מיליון שקי קפה בין ספטמבר 2023 לאוגוסט 2024, מה שהניב הכנסות של 1.3 מיליארד דולר, לפי רשות פיתוח הקפה של אוגנדה.

במחוז סירונקו, שבו גדלה ננדודו בכפר מרוחק ליד הגבול עם קניה, הקפה הוא מקור החיים של הקהילה. כילדה, כשהיא לא הייתה בבית הספר, היא עזרה לאמה ולנשים אחרות לטפל בשדות הקפה. הן בדרך כלל שתלו, עישבו ועבדו עם תהליך שלאחר הקציר הכולל פיצוח, תסיסה, שטיפה וייבוש הקפה.

עונת הקציר הייתה ידועה כתקופה שבה חלה עלייה במקרי האלימות במשפחה, היא אומרת. זוגות נלחמו על כמה מההכנסות שהגברים הביאו הביתה מהמכירות - וכמה הם לא הביאו.

"כשגברים הולכים למכור, הם לא אחראים. האמהות שלנו לא יכולות לשאול, 'אין לנו אוכל בבית. מכרת קפה. האם תוכל לשלם את שכר הלימוד של הילד הזה?'" היא אומרת.

שנים לאחר מכן, ננדודו סיימה את לימודיה במדעי החברה באוניברסיטה הציבורית המובילה של אוגנדה בשנת 2015, כאשר אביה מימן את לימודיה מהכנסות הקפה. היא חשבה על רעיון להקים חברה שתתעדף את הצרכים של נשים המייצרות קפה בחברה השמרנית של המדינה.

היא חשבה על הפרויקט שלה כסוג של אחווה ובחרה בשם "בייאאיה" - תרגום בשפת הלומסבה - עבור שם החברה שלה. החברה הוקמה בשנת 2018, ופועלת כמו חברות אחרות שקונות קפה ישירות מחקלאים ומעבדות אותו ליצוא.

אך בייאאיה ייחודית במבאלה, העיר הגדולה ביותר במזרח אוגנדה, בכך שהיא מתמקדת בנשים וביוזמות כמו אגודת חיסכון שיתופית שחברות יכולות לתרום לה וללוות ממנה.

עבור חקלאים קטנים באוגנדה באזורים מרוחקים, תנועה קטנה במחיר של קילוגרם קפה היא אירוע משמעותי. ההחלטה למכור למתווך זה או אחר לעיתים קרובות תלויה בהבדלים קטנים במחיר.

לפני עשור, מחיר הקפה שנקנה על ידי מתווך מחקלאי אוגנדי היה כ-8,000 שילינג אוגנדי, או קצת יותר מ-2 דולר לפי שער החליפין הנוכחי. כיום המחיר הוא כ-5 דולר.

ננדודו מוסיפה 200 שילינג נוספים למחיר של כל קילוגרם שהיא קונה מאישה. זה מספיק תמריץ כדי שיותר נשים יצטרפו. יתרון נוסף הוא תשלום בונוס קטן בעונת החורף מפברואר עד אוגוסט.

זה מניע גברים מקומיים רבים "לסמוך על הנשים שלהן למכור קפה," אומרת ננדודו. "כשאישה מוכרת קפה, יש לה יד בזה."

לקבוצת ננדודו יש נקודות איסוף רבות ברחבי מזרח אוגנדה, ונשים מגיעות אליהן לפחות פעמיים בשבוע. גברים אינם נדחים.

המכירה כחברת בייאאיה טיפחה עבודת צוות כאשר המשפחה שלה מחליטה יחד כיצד להוציא את הכנסות הקפה, אומרת לינט גימונו, שהצטרפה לקבוצה בשנת 2022.

ועם הכנסות מובטחות, היא יכולה להרשות לעצמה את ה"דברים הקטנים" שהיא לעיתים קרובות צריכה כאישה. "אני יכולה לקנות סבון (ו) אני יכולה לקנות סוכר בלי למשוך חבלים עם בעלי על זה," היא אומרת.

חברה נוספת, ג'ולייט קוואגה, אמרה שאמה לעולם לא הייתה חושבת לאסוף את הכנסות הקפה כי אביה היה מאוד בשליטה.

כיום, בעלה של קוואגה, עם קצת עידוד, מרגיש בנוח לשלוח אותה. "בסוף היום אני חוזרת הביתה עם משהו להאכיל את המשפחה שלי, לתמוך בילדים שלי," היא אומרת.

במחוז סירונקו, שבו מתגוררים יותר מ-200,000 אנשים, עצי הקפה מנקדים את השטח ההררי. רוב החקלאות מתבצעת על חלקות של דונם או שניים, אם כי לחלק מהמשפחות יש שטחים גדולים יותר.

חקלאים רבים בדרך כלל לא שותים קפה, וחלקם מעולם לא טעמו אותו. חלק מהנשים חייכו במבוכה כשנשאלו מה טעמו.

אבל הדברים משתנים לאט. שותי קפה שגרתיים מופיעים בקרב נשים צעירות יותר בעסקי הקפה באזורים עירוניים, כולל במקום קלייה במבאלה שבו רוב העובדים הם נשים.

פיבי נבוטלה, שעוזרת לפקח על הבטחת האיכות עבור Darling Coffee, גדלה במשפחה של מגדלי קפה. היא התכופפה מעל הקולה, הריחה את הפולים עד שקיבלה את הארומה שרצתה.

חברות רבות שלה, היא אומרת, שואלות באופן קבוע איך הן יכולות להיכנס לעסקי הקפה, כקולעות או אחרת.

עבור ננדודו, ששואפת להתחיל לייצא פולים, זהו התקדמות.