לוגו
עדכונים

הסכסוך בין הודו לפקיסטן: טילים סיניים ומטוסי קרב צרפתיים

הודו ופקיסטן הגיעו להפסקת אש לאחר עימותים צבאיים שכללו שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ממדינות שונות

הסכסוך הצבאי בין הודו לפקיסטן הגיע לשיא חדש בשבוע האחרון, כאשר שתי המדינות השתמשו בטכנולוגיות צבאיות מתקדמות ממדינות כמו סין, צרפת וישראל. העימותים כללו תקיפות טילים ומטוסים, והובילו למתיחות רבה בין שתי המדינות החמושות בנשק גרעיני.

העימותים החלו כאשר הודו תקפה מטרות בפקיסטן ובקשמיר שבשליטת פקיסטן, מה שהוביל את מנהיג פקיסטן להכריז על התקיפות כמעשה מלחמה. המידע על התקיפות והשלכותיהן היה מעורפל, כאשר כל צד מספק גרסה שונה של האירועים. המרכז לחשיבה Soufan Center ציין כי המידע ברשתות החברתיות מלא בדיסאינפורמציה ותמונות וסרטונים מניפולטיביים.

פקיסטן טענה כי שיגרה טילים היפרסוניים ממטוס JF-17 Thunder, שנבנה בשיתוף פעולה עם סין, והשמידה מערכת הגנה אווירית S-400 שנבנתה ברוסיה במדינת פנג'אב שבהודו. הודו הכחישה את הפגיעה והבטיחה לספק הוכחות מאוחר יותר.

פרווין דונטי, אנליסט בכיר בקבוצת המשבר הבינלאומית, ציין כי שתי המדינות נמצאות למעשה במצב מלחמה, אף על פי שלא הכריזו על כך רשמית. הוא הוסיף כי חוסר האישור הרשמי גורם לפאניקה בקרב האזרחים, במיוחד בקרב אלו החיים באזורי הגבול.

פקיסטן הודיעה גם כי השתמשה בטילים מדגם Fatah-II כדי לתקוף מתקן אחסון טילים ושני בסיסי אוויר בהודו. הודו הכירה בתקיפות אלו וטענה כי תקפה בתגובה בסיסים צבאיים בפקיסטן. לא ברור מה הנזק שנגרם בכל אחת מהתקיפות, אך פקיסטן טענה כי יירטה את רוב הטילים ההודיים.

דובר הצבא הפקיסטני, לוטננט גנרל אחמד שריף, טען כי חיל האוויר הפקיסטני הפיל חמישה מטוסי קרב הודיים, כולל שלושה מדגם רפאל הצרפתי, SU30MKI הרוסי ומיג-29 הרוסי. פקיסטן טענה כי לא סבלה מאבידות, וכל מטוסיה חזרו בשלום לבסיס.

ראש ממשלת פקיסטן, שהבז שריף, חזר על הטענה כי חיל האוויר הפקיסטני היה יכול להפיל עשרה מטוסים הודיים, אך בחר להפעיל איפוק והפיל רק את החמישה שתקפו מטרות פקיסטניות. הוא ציין בפני הפרלמנט כי בסך הכל השתתפו בתקיפה 80 מטוסים הודיים.

הודו לא הכירה באבידות כלשהן, אך שרידי שלושה מטוסים נמצאו לפחות בשלושה אזורים. לפי הדיווחים, הודו תקפה לפחות תשעה יעדים, ושרידי שלושה מטוסים נמצאו.

העימותים כללו גם שימוש בטילים קרקע-אוויר, כאשר פקיסטן השתמשה בטילים סיניים כדי לפגוע במטוסים הודיים. חיל האוויר הפקיסטני כולל מטוסי F-16 אמריקאיים, מיראז' צרפתיים וה-J-10C הסיני החדש, בנוסף ל-JF-17.

שר החוץ של פקיסטן, אישאק דאר, ציין כי מטוס J-10C הפיל את המטוסים ההודיים, מה שמעלה את הסבירות כי גם טילים סיניים היו בשימוש. ליסה קרטיס, מנהלת תוכנית הביטחון האינדו-פסיפית במרכז לביטחון אמריקאי חדש, ציינה כי פקיסטן מסתמכת יותר על ציוד סיני מאשר בעבר.

העימותים הובילו לעלייה במניות חברת AVIC Chengdu Aircraft, שבונה את ה-J-10C וה-JF-17, בבורסה בשנזן. מניות חברת דאסו אוויאציה, יצרנית מטוסי הרפאל, ירדו בחדות בבורסה בפריז, אך התאוששו עד לסגירה ביום חמישי.

הודו לא פירטה אילו נכסים היו מעורבים בתקיפות, אך משרד ההגנה ההודי ציין כי התקיפות כוונו לפחות לתשעה אתרים שבהם תוכננו התקפות טרור נגד הודו. הודו הציגה סרטונים של שמונה מהתקיפות בתדרוך ביום רביעי, ארבע בקשמיר שבשליטת פקיסטן וארבע בפקיסטן.

פקיסטן טענה כי 31 אזרחים נהרגו, כולל נשים וילדים, בקשמיר שבשליטת פקיסטן ובמחוז פנג'אב במדינה, וכי מבנים שנפגעו כללו שני מסגדים. שתי המדינות דיברו על תקיפות טילים, אך מהסרטונים נראה כי גם פצצות הוטלו על חלק מהמטרות, ייתכן שגם באמצעות רחפנים.